Jak koupit nárazník pro vaše vozidlo

Vlastníci automobilu se navíc stěžují na starání se o opravy a náklady.

nárazník auta



Někdy se různé části automobilů poškodí buď při nehodě nebo běžným opotřebením. Tyto části někdy třeba vyměnit, aby vozidlo fungovat normálně, nebo dokonce aby vůbec fungovalo. Jindy auto potřebuje náhradní díly z čistě estetických důvodů. Výměna nárazníku automobilu však slouží pro oba tyto účely, stejně jako přispívá významnou měrou k bezpečnosti v případě kolize.

Při koupi nového nebo použitého nárazníku pro své vozidlo se ujistěte buď v servisu nebo v e-shopu, že mají mnoho možností na vbûr. Existuje mnoho důvodů pro které je třeba vyměnit během životnosti automobilu nárazník. Bez ohledu na to, co je konečný důvod, respektování několika rozumných kroků by mělo pomoci při výběru správného nárazníku pro konkrétní vozidlo. Je třeba hlavně ujasnit si terminologii, znát značku vozidla a model výběru nárazníku a vědět jak ho nainstalovat.


Seznamte se s terminologií

Před koupí nárazníku pro jakýkoliv typ vozidla je dobré seznámit se s terminologií kolem této konkrétní části vozidla. Zejména je důležité rozlišovat mezi nárazníkem blatníkem nebo křídlem, jsou to dva pojmy, které se často používají jako synonyma. Nárazník vozidla je buď nejprednejšia nebo nejvzdálenější zadní část vozidla.

To znamená, že pokud dojde k nějaké kolizi v přední nebo zadní části vozidla, nárazník je schopen zmírnit tento náraz. Z tohoto důvodu jsou nárazníky důležité nejen pro design vozu, ale také jako bezpečnostní prvek. Ve skutečnosti na mnoha místech po celém světě jsou nárazníky i legislativní požadované části. Blatník, nebo křídlo, na druhé straně, je panel, který se nachází nad volantem v přední části vozu a proto slouží na úplně jiný účel.

zadný nárazník



Určitě model a značku vozidla

Vzhledem k tomu, že nárazník přispívá k bezpečnosti vozidla je důležité aby byl správně namontován. Nejlepší způsob, jak zajistit, aby nový nárazník bezpečně vešel do vozu je vybrat si ten, který je vyroben výslovně pro danou značku a model automobilu. Mějte na paměti, že i stejné značky z různých let mohou potřebovat úplně jiný nárazník.

Zvolit typ nárazníku

Pojem "nárazník", sám o sobě může odkazovat na několik různých typů automobilových součástek. Při nákupu nárazníku pro své vozidlo se ujistěte, že víte, který specifický typ nárazníku potřebujete. V případě nahrazení nárazník z čistě estetických důvodů zřejmě budete potřebovat celou sadu stejných nárazníků aby byl splněn daný cíl.

Přední nebo zadní nárazník

Při nákupu nového nárazníku je třeba zjistit, zda potřebujete nárazník na přední nebo zadní část vozidla. Tvar a velikost předního nárazníku automobilu je velmi odlišná od zadního nárazníku a tudíž tyto dva kusy nejsou vůbec zaměnitelné. Pokud dojde k poškození obou nárazníků, nebo v případě, že auto prostě potřebuje prestylovať, je možné koupit oba nárazníky najednou. Při výměně pouze jednoho nárazníku se doporučuje aby řidič zjistil, zda nárazník skutečně sedí tak, aby byla zachována kontinuita designu vozu.

Nové nebo použité nárazníky

Je důležité si vybrat zda chceme nový nárazník nebo použitý nárazník, nebo nové kryty nárazníku a co je nejlepší volbou pro naši situaci. Oba typy nárazníků jistě mají své výhody a nevýhody. Například nový nárazník má mnohem hezčí a novější vzhled. Nicméně, na starším autě to může vyzařovat velmi zvláštní. Na druhé straně je pravděpodobné, že použité nárazníky jsou mnohem levnější ale oproti novému nemá stejný lesklý vzhled. Jaký typ nárazníku je nejlepší je i tak nakonec na řidiči a v neposlední řadě na jeho rozpočtu.


použítý nárazník auta


Speciální funkce nárazníku

Některá vozidla kvůli svému jedinečnému designu potřebují mnohem více než standardní nárazníky. Některá auta vyžadují speciální nárazníky které mají snímatelný potah, který lze skrýt vlečným závěsem v případě kdy se nepoužíva.Efektne to vypadá zejména na větších vozidlech. Další typ nárazníků je s lehkými kryty, kterými jsou vybaveny například mlhovky aby dodaly vozu uhlazenější vzhled. Nárazník s těmito speciálními funkcemi může být dražší ale takový design stojí za to.

Porovnání materiálů nárazníku

Při výměně poškozeného nárazníku za nový se nemusíte obávat o materál.Pri výměně nárazníku je užitečné vědět, které typy materiálů se běžně používají na výrobu nárazníků.Prakticky každý nárazník je vyrobený z oceli, nebo ze slitiny. Ocel má jedinečný vzhled, ale je třeba popřemýšlet, zda takový nárazník je vhodný právě pro váš vůz.

 

Kompletní sady

Pro řidiče, kteří se snaží přidat aerodynamický prvek na své vozidlo a zároveň trochu změnit design, pro ně nákup celé sady může být tím pravým řešením. Tyto soupravy, které jsou vyrobeny tak, aby odpovídaly specifikaci na mnoho různých typů vozidel, vrátanepredného a zadního nárazníku a postranních lišt které jsou po obou stranách vozu a snižují odpor vzduchu. Přidání kompletní sady pro jakýkoliv vůz může vdechnout vašemu autu nový život a na cestě budete mnohem více viditelný. I když to může být pro niekohoďalšia investice, pro někoho to může být vzrušující příležitost změnit věci.

Zvolte odbornou instalaci

Jako u každé části vozidla, určitě existují lidé, kteří jsou vysoce kvalifikovaní a dokáží nahradit nárazník na vlastní pěst. Běžní řidiči kteří potřebují nový nárazník však nemají mechanické dovednosti potřebné k tomu aby ho bezpečně namontovali. Pokud je to váš případ je nutné vzít v úvahu odbornou montáž. I když je nárazník zakoupen někde jinde můžete jít do vašeho nejbližšího autoservisu kde vám ho bezpečně namontují.


nový predný nárazník



 

Závěr

Při nákupu nového nárazníku se nemusí za začátku zdát, že vzhled vašeho vozu bude dramaticky změněn. Můžete skutečně kombinovat různé styly a barvy a vhodně změnit design zbytku těla vozu. Při nákupu nárazníku pro vaše auto si musíte být jisti, že víte o jaký typ vozidla jde a jaký potřebujete nárazník. S tímto malým množstvím informací, je možné vyhledávat, třídit a nakonec najít perfektní nárazník v podstatě pro jakékoliv vozidlo. Vždy mějte na paměti v jakém rozpočtu se pohybujete a zda chcete použité nárazníky, nebo nové. Bez ohledu na to jaký typ vozidla vlastníte, nákup nárazníku může být skvělý způsob jak zvýšit bezpečnost jízdy.


Photo: Unsplash