Jak správně udržovat SUV

Zatímco termín sportovní užitkové vozidlo (SUV) se stal populárním až kolem roku1980 tyto typy vozidel poprvé vstoupili na automobilovou scénu v roce 1935. Od 1930 až do poloviny 1950 SUV připomínal vozidlo typu Chevrolet Suburban, Pobeda M-72, GAZ-61 a Willys jeep. SUV se dále vyvíjel v letech 1950, 1960 a 1970 s modely, jako je Land Rover, Jeep Wagoneer, Ford Bronco, Land Cruiser a Range Rover. V současné době vyrábí SUV top automobilky jako GMC, Ford, Volvo, Honda. Mnoho majitelů vozidel bere SUV jako symboly společenského postavení, zatímco jiní je milují pro jejich univerzálnost a off-road schopnosti. Některé modely SUV jsou vybaveny nejnovější technickými novinkami a koženými sedačkami, zatímco ostatní modely nabízejí výkonnější motory.

SUV se hodí na výlety na hory





Bez ohledu na to, které modely SUV si kupující vybral měl by se o své vozidlo starat a prodloužit jim život. Dobrá preventivní údržba udržuje vozidlo v dobré kondici roky. Při péči o vozidlo třeba brát v úvahu interiér i exteriér, různé součásti motoru a závěsné systémy a pneumatiky. Při nákupu SUV mohou kupující najít širokou škálu typů u místních prodejců SUV, on line nebo soukromě.


Druhy SUV

Při udržování SUV, velikost vozidla, hraje velkou roli v množství kapalin potřebných pro různé mechanické systémy. Při výměně tekutin, by měli majitelé studovat předpisy vlastníků pro svá vozidla.


Oblasti údržby SUV

Řízení SUV je o něco zábavnější a bezpečnější než menší vozidla. SUV vyžadují údržbu podle pravidelného používání. To může pomoci prodloužit život vozidel a vlastníci si užijí mnoho let spolehlivého a bezpečného provozu. Je důležité udržovat různé systémy na SUV, včetně těla, motoru, převodovky a dalších komponentů.


Tělo

Majitelé SUV by měli věnovat zvláštní péči tělům svých vozů. To zahrnuje mytí a voskování těla co zase pomáhá chránit jej před sluncem, deštěm a dalšími škodlivými prvky. Udržuje to i exteriérové ​​barvy a předchází rezavění. Vlastník SUV může používat širokou škálu ochranných vosků na SUV těle. Užitečné je i použití krytů na vozidla, napr. ochranný rám, které pomohou ochránit SUV pokud musí stát venku delší dobu.


Motor

Péčí o motor SUV si vlastník zajistí jeho dlouhou životnost a netrpí zbytečným opotřebením. To zahrnuje kontrolu tekutin, pravidelně měnící se filtry a tekutiny v pravidelných intervalech nebo v případě oznámení výstražnými světlami uvnitř vozu. To zahrnuje výměnu motorového oleje a olejový filtr. Olej pomáhá udržovat motor a jeho různé vnitřní části v pohodě a bez nečistot. Olejový filtr pomáhá při tomto procesu tím, že odstraní částice a nečistoty z oleje při přechodu přes filtr.
Majitel SUV by měl kontrolovat svůj olej v pravidelných intervalech, aby zjistil, zda ho potřebuje vyměnit. Pokud je olej tmavý nebo špinavý, je třeba ho vyměnit. Majitel auta by měl také přefiltrovat olej při jeho výměně.


Ochranný rám SUV



Převodovka

Ovládá přeřazování. Manuální a automatické převodovky jsou dva typy které se používají. Převodový olej poskytuje hydraulickou energii pro přeřazování. Manuální převodovky, na druhé straně fungují pomocí spojky, rychlostních stupňů, a vazby na provoz auta. Zajistit, aby přenos fungoval správně a měl dostatek tekutin je trvalý proces ale pomáhá udržovat auto v optimálním provozuschopném stavu.


Podvozek

Podvozek SUV zahrnuje všechny tlumiče a spojení pod vozidlem. Takový systém podvozků hraje velkou roli v off-road a SUV a měl by poskytovat dostatek světlé výšky při jízdě kolem a přes překážky. Chcete-li mu zajistit delší život měli byste podvozek mazat na klíčových místech zejména kolem kloubů, kde se pneumatiky a poklice vážou řízení. Pomocí mazací pistole můžete klíčová místa namazať.Tým se snižuje hluk vozidla, zejména v místech kde kov setkává kov.


Pneumatiky

Když přijde na udržení SUV na silnici, pneumatiky hrají důležitou roli. SUV pneumatiky s velkou plochou se ukázaly být užitečné i mimo cestu a majitelé by je měli občas zkontrolovat. To zahrnuje kontrolu pláště pneumatiky a lišt, zda nejeví známky opotřebení nebo poškození. Majitelé by měli zkontrolovat stejně pravidelně tlak vzduchu v pneumatikách. Tím je zajištěno, že pneumatiky nebudou příliš horké a nebudou mít nízký tlak, který může způsobit nadměrné opotřebení pneumatik. Zas na druhé straně příliš nahuštěné pneumatiky se mohou poškodit a vyžadovat výměnu.


SUV v přírodě


Světla a žárovky

Další významnou oblastí, která potřebuje na SUV občas údržbu jsou světla, žárovky a signální světla. Patří mezi ně světlomety, brzdová světla, blinkry a výstražná světla. Osvětlení interiéru také hrají důležitou roli při celkové bezpečnosti a to zejména v noci na tmavých místech. Občasné čištění světel jejich udržuje jasné a zřetelné.Múžete použít i nějaký obyčejný čistič nebo dokonce zubní pastu.



SUV interiér

SUV interiér také potřebuje speciální péči v pravidelných intervalech. Majitelé vozidel by měli čistit autokoberce, sedačky a další povrchy, zejména ty vyrobené z kůže, se speciálními čističi navrženými pro tyto účely. To udržuje materiály a zbavuje je nečistot. V případě kůže ji udrží jemnou a vláčnou. Okna, konzola a výplně dveří potřebují dobré čištění, odstranění prachu, nečistot nebo skvrn. To zase zajišťuje, že čalounění a další materiály v interiéru SUV budou roky zachovány.

Photo: Unsplash.com